Thomas Piketty: dezvoltarea și inegalitățile nu urmează un „pattern”

Articol de Loredana Radu

Thomas Piketty este economistul francez care a publicat cel mai recent studiu cu privire la evoluția și structura inegalității pe plan global – Capital in the Twenty-First Century, Harvard: Harvard University Press, 2014. În viziunea lui, „istoria inegalitarismului este modelată de ceea ce actorii economici, sociali și politici consideră că este just, de puterea relativă a acestor actori, precum și de alegerile colective rezultate din exercitarea acestei puteri”; aceasta înseamnă că orice analiză a dezvoltării și, implicit, a inegalităților, va lua în calcul – pe lângă factorii economici – aspecte contextuale, ancorate de cele mai multe ori în calitatea deciziei politice. De aici caracterul provizoriu și prudent al estimărilor – mai ales al estimărilor pe termen lung – cu privire la evoluția inegalităților. Spre deosebire de precursorii săi care au formulat scenarii ale creșterii și descreșterii economice, Piketty este cel care postulează fragilitatea unui pattern atunci când discutăm despre dezvoltare și inegalitate.

Capital_in_the_Twenty-First_Century_(front_cover)Prin urmare, a înțelege structura inegalității este poate chiar mai important decât proiecțiile statistice, care nu pot fi valide decât în anumite împrejurări. O analiză riguroasă a inegalității globale ar trebui să se concentreze pe „cauzele disparității marcate dintre veniturile și avuția deținute de diferite grupuri sociale”, dar și pe „sistemele de justificare economică, socială, morală și politică asociate acestor disparități”. Piketty diferențiază între venitul național (income) – ca rezultat economic al unei țări și avuție (wealth) – ca rezultat economic al unor grupuri care gestionează mari cantități de capital.

Thomas_Piketty_2015Inegalitatea este generată de gap-ul dintre rata scăzută de creștere a veniturilor, pe de-o parte, și rata (din ce în ce mai) accelerată a acumulării și concentrării de capital, pe de altă parte. În prezent, primii 10% cei mai bogați europeni dețin 60% din capitalul disponibil la nivelul UE, în timp ce primii 10% cei mai bogați americani dețin 70% din capitalul disponibil la nivelul Statelor Unite. Datele actuale creează toate prerogrativele pentru ca această tendință să se accentueze și, prin urmare, capitalul să devină din ce în ce mai concentrat și, prin urmare, mai rar pentru cei care nu se situează în topul celor 10%.

 


Sursa foto: Pikkety – fotografie de Gobierno de Chile, copertă carte – Harvard University Press

About the Author

Loredana Radu

Loredana Radu este conferențiar universitar doctor la SNSPA București, director al Center for EU Communication Studies și coordonator al masteratului în Managementul proiectelor în limba engleză, precum și autor și co-autor de lucrări științifice.

http://www.eucommunication.eu