Articol de Flavia Durach
Anul 2016 a fost unul foarte dificil în Uniunea Europeană, fiind marcat de diverse asperități legate de criza refugiaților, de multiple atacuri sau amenințări teroriste și de controverse între liderii europeni. Spre final, scena europeană a fost zguduită de rezultatul referendumului pentru ieșirea Marii Britanii din UE, primit deopotrivă cu temere și cu surpriză. Vă invităm să parcurgeți mai jos retrospectiva selectivă a celor mai semnificative evenimente ale anului 2016.
Decembrie
21 decembrie: Comisia Europeană adoptă un pachet de măsuri menite să consolideze capacitatea UE de a lupta împotriva finanțării terorismului și a criminalității organizate.
19 decembrie: Doisprezece persoane au murit și 48 au fost rănite după ce un camion a intrat intenționat în mulțimea care se afla la Piața de Crăciun din Berlin. Anis Amri, suspectul principal din cazul atentatului de la Berlin, a fost ucis de forţele de ordine italiene, la Milano.
19 decembrie: Uniunea Europeană prelungește până la 31 iulie 2017 sancțiunile economice impuse Rusiei ca răspuns la acțiunile Moscovei în Ucraina și nepunerea în aplicare a acordurilor de la Minsk.
16 decembrie: Parteneriatul Estic, din nou în atenția publică. Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă creează un document comun privind „Parteneriatul Estic – axarea pe priorități-cheie și rezultate” în vederea identificării a 20 de acțiuni-cheie pentru anul 2020.
15 decembrie: Uniunea Europeană este pregătită să demareze negocierile cu Marea Britanie în baza articolului 50. Președintele Consiliului European, Donald Tusk: ”Am finalizat aranjamentele procedurale și ne-am reconfirmat principiile, și anume indivizibilitatea celor patru libertăți, echilibrul între drepturi și obligații și regula de a nu începe negocieri fără notificare”.
12 decembrie: Se împlinesc 25 de ani de la negocierea Tratatului Uniunii Europene. Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene: ”Cei care cred că a venit vremea deconstrucției și a subdivizării Europei în părți naționale, greșesc total. Nu vom exista ca națiuni unice fără Uniunea Europeană”
4 decembrie: Victoria lui Alexander Van der Bellen la prezidențialele din Austria. Președintele Consiliului European, Donald Tusk: ”O înfrângere grea a naționalismului și a populismului anti-european”.
Noiembrie
29 noiembrie: Negocierile UE-Turcia sunt înghețate în urma votului PE.
24 noiembrie: Siegfried Mureșan este desemnat ca raportor al Parlamentului pentru proiectul de buget al Uniunii Europene din 2018, devenind astfel primul eurodeputat român negociator-șef pentru bugetul UE.
22 noiembrie: Rezoluție PE: ”Uniunea Europeană a Apărării”. Parlamentul European solicită țărilor membre ale Uniunii Europene să aloce cel puțin 2% din PIB pentru bugetul Apărării, să dispună crearea unor forțe multinaționale și instituirea unui comandament de planificare și desfășurare a operațiunilor de gestionare a crizelor. Rezoluția are un caracter non-legislativ.
17 noiembrie: Bugetul UE pentru 2017. Cele mai importante priorități bugetare ale anului ce urmează vor fi migrația, securitatea, creșterea economică și locurile de muncă. Angajamentul total al bugetului UE este reprezentat de 157.88 miliarde de euro, iar plățile prevăzute sunt de 134.49 miliarde de euro.
15 noiembrie: Miniștrii Afacerilor Externe și ai Apărării din țările UE agreează planul de implementare în domeniul securității și apărării, menit să consolideze capacitatea Uniunii Europene de a acționa coerent și integrat în securitatea internă și externă.
4 noiembrie: Intră în vigoare Acordul COP21 referitor la schimbările climatice, încheiat la Paris în decembrie 2015.
Octombrie
30 octombrie: UE și Canada semnează Acordul Economic și Comercial Cuprinzător (CETA), după 7 ani de negocieri. Acordul va retrage peste 99% din tarifele ce sunt impuse în prezent asupra comerțului dintre UE și Canada, iar cetățenii români nu vor mai avea nevoie de viză începând cu 1 decembrie 2017.
6 octombrie: Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, nou înființată, își începe activitatea pentru protejarea frontierelor Uniunii și asistă statele care se confruntă în mod direct, în prima linie, cu valurile de imigranți.
3 octombrie: Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri Externe, Federica Mogherini, și comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides, anunță că UE oferă 25 de milioane de euro ca ajutor de urgență pentru a face față tragediei umanitare din Alep.
Septembrie
21 septembrie: Comisia Europeană garantează, într-o nouă propunere, că începând din 14 iunie 2017 nu vor mai fi impuse tarife de roaming europenilor care călătoresc în alte state membre ale Uniunii Europene.
20 septembrie: Uniunea Europeană acceptă cererea de aderare depusă de Bosnia și Herțegovina în luna februarie 2016.
16 septembrie: fFinalul summitului de la Bratislava. Cei 27 de lideri europeni (fără Marea Britanie) cad de acord asupra Foii de parcurs (Bratislava Roadmap), care prevede trei direcții de acțiune pentru gestionarea provocărilor care amenință viitorul UE (migrație și frontiere externe, securitate externă și internă, dezvoltare economică și socială, tineri).
14 septembrie: discursul privind “Starea Uniunii” (Jean-Claude Juncker): ”Noi nu suntem Statele Unite ale Europei.”
August
30 august: Ministrul slovac al Afacerilor Externe și Europene și președintele în exercițiu al Consiliului UE, Miroslav Lajcak: ”Slovacia sprijină puternic aderarea României la Spațiul Schengen pentru că îndeplinește toate criteriile și nu există nicio justificare pentru a nu fi“.
22 august: Întâlnire trilaterală a liderilor Italiei, Franței și Germaniei. Francois Hollande: ”Întoarcerea la granițele naționale reprezintă o amenințare”. Matteo Renzi: ”Brexitul nu este începutul sfârșitului UE”. Angela Merkel: ”Consolidarea granițelor interne și externe, stimularea creșterii economice și asigurarea locurilor de muncă pentru tineri sunt prioritare”.
Iulie
29 iulie: Eurobarometrul Standard primăvara 2016. Imaginea pozitivă a Uniunii Europene s-a deteriorat în ultimul an cu 15% în România (de la 57% la 42%), cea mai mare diminuare a acestui tip de percepție din întreaga Uniune. Migrația este considerată provocarea numărul unu în 20 de state membre UE. Opt state membre (cu România pe locul doi) consideră terorismul cea mai mare îngrijorare în prezent.
27 iulie: Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, îl numește pe francezul Michel Barnier pentru a conduce negocierile în vederea ieșirii Marii Britanii din UE.
26 iulie: statele membre ale Uniunii decid devansarea mandatului Estoniei la președinția rotativă UE pentru a înlocui Marea Britanie în al doilea semestru din 2017, ceea ce înseamnă că România va prelua președinția Consiliului UE cu șase luni mai devreme.
22 iulie: Atac armat la Munchen, soldat cu 9 decese și cu 21 de răniți.
15 iulie 2016: tentativă eșuată de lovitură de stat în Turcia organizată de Consiliul Păcii, un grup de militari din cadrul Forțelor armate ale Turciei. Liderii europeni își afirmă susținerea pentru guvernul ales democratic, instituțiile țării și statul de drept.
14/15 iulie: Sărbătoarea de Ziua Națională a Franței de la Nisa devine scena unui atentat sângeros, după ce un camion intră cu viteză în mulțimea adunată pentru a vedea focurile de artificii. Autorul măcelului este identificat drept Mohamed Buhlel, un francez de origine tunisiană de 31 de ani, șofer profesionist. Acesta a ucis 84 de adulti și copii și a rănit grav peste două sute.
8 iulie: Summit NATO la Varșovia: Președintele american, Barack Obama, face apel la liderii din NATO să fie fermi în fața unei Rusii care renaște după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea din 2014. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunță că NATO a aprobat o prezență militară multinațională în România sub conducere românească.
Iunie
30 iunie: Agenția Standard and Poor’s retrogradează la AA ratingul aferent datoriei pe termen lung a Uniunii Europene, consecință a rezultatului referendumului din Marea Britanie.
28 iunie: Reuniunea Consiliului European- liderii europeni decid să acorde un răgaz Londrei până la activarea articolului 50 din Tratatul Uniunii.
24 iunie: referendumul pentru Brexit – Marea Britanie va ieşi din UE, după ce 51.9 la sută dintre cetăţenii britanici au votat favorabil, potrivit rezultatelor finale. Declarație comună a președintelui Consiliului European, Donald Tusk, președintelui Parlamentului European, Martin Schulz, președintelui Consiliului Uniunii Europene, Mark Rutte și președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: ”Este o situație fără precedent, dar răsună o singură voce. Vom rămâne puternici și vom susține valorile fundamentale ale Uniunii Europene referitoare la promovarea păcii și bunăstării popoarelor sale. Uniunea celor 27 de state va merge mai departe”.
13 iunie: Sondaj Pew Research arată că 56% dintre cetățenii europeni consideră că fiecare membru UE trebuie să își gestioneze pe cont propriu problemele, în loc să contribuie la ajutarea celorlalți membri.
7 iunie: Comisia Europeană lansează un nou plan privind migrația, ce prevede alocarea a aproximativ 8 miliarde de Euro în următorii 5 ani, iar pe termen lung urmărește crearea unui fond de investiții ce va ajunge la 60 de miliarde de euro.
Mai
26 mai: Comisia Europeană îi cere României să elaboreze planuri de prevenire a generării de deșeuri și de gestionare a deșeurilor în conformitate cu obiectivele legislației UE privind deșeurile (Directiva 2008/98/CE) și ale economiei circulare.
24 mai: Europol anunță că 211 atacuri teroriste – reușite sau eșuate au fost înregistrate în Uniunea Europeană anul trecut.
9 mai: Ziua Europei
5 mai: Papa Francisc primește Premiul Charlemagne 2016 pentru promovarea unității europene.
Aprilie
24/25 aprilie: Barack Obama, vizită în Germania. Președintele American și Angela Merkel participă, la Hanovra, la un minisummit alături de președintele francez Francois Hollande, premierul britanic David Cameron și omologul său italian Matteo Renzi. Obama: Putin încearcă să submineze unitatea europeană.
25 aprilie: Se împlinesc 11 ani de când România a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.
21 aprilie: Directiva privind Registrul cu Numele Pasagerilor este adoptată oficial. Directiva urmărește reglementarea transferului de date ale pasagerilor internaționali de la companiile aeriene către statele membre, precum și procesarea acestor date de către autoritățile competente.
6 aprilie 2016: Olandezii s-au pronunțat masiv împotriva acordului de asociere între Uniunea Europeană și Ucraina (în cadrul referendumului dedidcat, 61,1% dintre cetățeni au votat contra acordului).
Martie
22 martie: atentatele teroriste de la Bruxelles. 28 de persoane au murit, iar 300 au fost rănite. Atacatorii sinucigași au declanșat trei explozii: două la Aeroportul Zaventem și a treia în stația de metrou Maelbeek. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: „Cooperarea dintre serviciile de informații ale statelor membre nu este una productivă. Unele lucruri ar fi fost evitate”. Martin Schulz, președintele Parlamentului European: ”Aceste fapte […] sunt născute din barbarism și ură și nu fac dreptate pentru nimic și nimănui.”.
18 martie: Acordul privind migrația, încheiat de Uniunea Europeană și Turcia și menit să intre în vigoare începând cu 20 martie 2016, cuprinde măsuri pentru returnarea către Turcia a tuturor migranților care pleacă din această țară în direcția Greciei și preluarea de către statele blocului comunitar a unui număr echivalent de migranți direct din Turcia. UE va accelera în continuare plata celor 3 miliarde de euro alocați inițial în cadrul Instrumentului pentru refugiații din Turcia și va asigura finanțarea unor proiecte suplimentare.
Februarie
27 februarie: Raportul de țară al Comisiei Europene pentru România – “Creșterea economică puternică din 2015 a fost consolidată prin reduceri fiscale și creșteri salariale în sectorul public. […] Se estimează că deficitul finanțelor publice va crește de peste trei ori ca procent din PIB în numai doi ani. Acest lucru subminează consolidarea bugetară care a fost realizată treptat în ultimii ani și indică faptul că nu s-a aplicat în mod eficace cadrul bugetar pentru a se asigura sustenabilitatea finanțelor publice”.
19 februarie: Liderii celor 28 de membri ai Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru reînnoirea pactului dintre Marea Britanie şi Europa. Marea Britanie obține concesii importante în domeniile: imigrație, suveranitate, guvernanță economică, competitivitate, beneficii, reglementarea financiară și bancară.
Ianuarie
27 ianuarie: Comisia Europeană (CE) publică Raportul anual privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), care prezintă progresele făcute de România în domeniul Justiției și Afacerilor interne. Raportul subliniază că ”acțiunile întreprinse de principalele instituții judiciare și de autoritățile cu responsabilități în materie de integritate în vederea combaterii corupției la nivel înalt și-au menținut o dinamică remarcabilă”.
21 ianuarie: Parlamentul European votează rezoluția privind Acordul de Asociere cu Republica Moldova. În rezoluția adoptată, Parlamentul European salută progresele din Georgia, Moldova și Ucraina, care „au ales calea unei integrări politice și conomice mai pregnante cu Uniunea Europeană”.
19 ianuarie: Miniștrii de interne ai țărilor Grupului de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia) continuă să respingă, cu ocazia unei reuniuni la Praga, cotele obligatorii de refugiați.
18 ianuarie: Austria, Suedia și Danemarca suspendă acordul Schengen și reinstituie controalele la granițe
31 decembrie 2015/1 ianuarie 2016: Zeci de agresiuni sexuale asupra unor femei și jafuri au avut loc în ajunul și în noaptea de Anul Nou în centrul orasului Köln (Germania), cu presupunerea că agresorii ar fi circa 1.000 de barbati arabi sau nord-africani, organizati în grupuri.