Germania testează în ce ape se scaldă Rusia

(Traducere a articolului ”Germany Tests the Waters With Russia”, publicat de Stratfor Geopolitical Diary pe 29 octombrie 2015

Publicarea parțială a traducerii s-a realizat cu permisiunea Stratfor. Pentru consultarea integrală a articolului, accesați https://www.stratfor.com/geopolitical-diary/germany-tests-waters-russia


Miercuri, 28 octombrie, a avut loc la Moscova o întâlnire între Președintele Rusiei Vladimir Putin și Sigmar Gabriel, Vice Cancelar și Ministru al Economiei din Germania. Scopul oficial al vizitei a fost de a discuta despre comerțul bilateral, dar, având în vedere modul în care sancțiunile UE impuse Rusiei au influențat relația comercială dintre cele două țări, se poate deduce că, de fapt, Berlinul caută soluții pentru a relaxa sau chiar pentru a elimina sancţiunile impuse Moscovei. Această întâlnire poate sugera faptul că Germania își reanalizează poziția în relația cu Rusia, dar sunt șanse mari ca o intervenție în favoarea Rusiei să creeze divergențe între Germania și majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est […].

Înainte de vizita lui Sigmar Gabriel la Moscova, Ministerul German al Economiei a emis un comunicat care se axa în principal pe comerțul bilateral germano-rus. Conform acestui comunicat, în prima jumătate a anului 2015, exporturile Germaniei către Rusia s-au redus cu 31,5% față de aceeași perioadă a anului anterior. Rusia este doar a piață de export pentru produsele germane, rămânând totuşi un partener important, întrucât Berlinul dorește să-și diversifice exporturile cât mai mult, având în vedere că revenirea economică a Europei este încă fragilă, iar creșterea economică a Chinei încetineşte. […]  

Pentru Germania, îmbunătățirea legăturii cu Rusia ar fi benefică și din punctul de vedere al asigurării necesarului de resurse energetice. Pe data de 8 octombrie, Gabriel s-a întâlnit la Berlin cu Președintele Gazprom pentru a discuta noi proiecte de infrastructură privind gazele naturale rusești, propunându-se chiar extinderea gazoductului North Stream […] Germania este cel mai mare consumator de gaz rusesc. Acest aspect forțează Berlinul să ia toate măsurile pentru a asigura un climat favorabil colaborării cu companiile energetice rusești. Totodată, forţează Berlinul să păstreze un echilibru între influența Rusiei asupra Europei Centrale și de Est și menținerea livrărilor de gaze naturale ruseşti la un preț accesibil.

Mai mult, din perspectiva Germaniei, Rusia are un rol esențial în rezolvarea conflictului din Siria, care influențează numărul crescând al persoanelor care solicită azil în Europa. Majoritatea sirienilor care solicită azil au ales ca destinație Germania, iar această alegere crește presiunea sub care se află Berlinul. Poziția Germaniei a fost mai moderată decât cea a altor țări din vestul Europei și cea a Statelor Unite atunci când s-a discutat despre conflictul din Siria și despre viitorul președintelui sirian Bashar al Assad.       

Rusia are propriile motive pentru invitarea ministrului Gabriel la discuţii. Economia Rusiei pentru anul în curs ar putea scădea cu până la 4%, afectată fiind atât de scăderea prețului petrolului, cât și de sancțiunile impuse de Occident. Kremlinul a făcut lobby în mai multe țări europene, printre care Italia și Franța, cu scopul de a relaxa sancțiunile, deși reprezentanții Moscovei sunt conștienți de faptul că Germania este actorul cheie pentru rezolvarea problemei sancțiunilor. De asemenea, Rusia a organizat și alte întrevederi cu oficiali care deţin poziții cheie în cadrul Uniunii Europene pentru a demonstra că, pe de o parte, că Rusia nu a fost izolată și, pe de altă parte, pentru a genera divergențe între statele membre ale UE.

[…].   

Întâlnirea dintre Gabriel și Putin va atrage și atenția Statelor Unite asupra Ucrainei. Până în prezent, Berlinul si Washingtonul şi-au coordonat reacţiile în ceea ce privește situația din Ucraina, ambele administraţii subliniind că respectarea în totalitate a acordurilor de la Minsk este cheia oricărei schimbări în ceea ce priveşte regimul sancţiunilor. Problema este că Germania și Statele Unite ar putea avea intepretări diferite cu privire la ce înseamnă respectarea acestor acorduri. Ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei ar putea deteriora relația Germaniei cu Statele Unite și i-ar putea determina pe cei de la Casa Albă să intensifice cooperarea economică și militară cu fostele state comuniste, de la Polonia până la România […].  

Problema lui Gabriel și a lui Putin este că doar o vizită la Moscova nu va fi suficientă pentru a îmbunătăți relația Uniunii Europene cu Rusia. Deși unele țări din Vest, cum ar fi Italia și Franța, ar considera că diminuarea tensiunii cu Kremlinul este de bun augur, majoritatea țărilor din Europa Centrulă și de Est va rămâne fermă pe poziția dură adoptată față de Kremlin. Victoria în alegeri a partidului naționalist Lege și Justiție, cea mai importantă victorie a unui partid polonez după 1989, cu aproximativ 38% din voturi, va înăspri atitudinea Poloniei faţă de regimul sancțiunilor. Țările din Europa Centrală și de Est au deja o relație tensionată cu Germania, din cauza crizei imigranților. Aceste țări au criticat strategia Germaniei de a-i distribui pe solicitanţii azil în toate țările din Uniunea Europeană, iar Berlinul nu poate face față unei confruntări şi pe această problemă.

Tensiunile create în jurul cotelor de refugiați sunt încă aprinse; de aceea, cel mai probabil, Berlinul va încerca să amâne cât mai mult dezbaterile referitoare la sancțiunile impuse Rusiei. Având în vedere că aceste sancțiuni vor fi în vigoare până pe 31 ianuarie, probabil că Germania va alege să rezolve, pe rând, fiecare dintre aceste crize. Cu toate acestea, întâlnirea dintre Gabriel și Putin sugerează faptul că Berlinul tatonează terenul înaine de a lua o decizie privind viitorul relației dintre Rusia și Germania, iar valsul germano-rus va ține, în perioada următoare, capul de afiş al politicii europene.


Traducere realizată de Georgiana Balan

About the Author