
Articol de Dan Luca
Recent am petrecut din nou câteva zile la Berlin. Un suflu pozitiv dominã Germania, iar Europa este subiectul preferat de discuţii. Deși mai avem 5 sãptãmâni pânã la alegerile federale, se pare cã Angela Merkel va reuși fãrã mari probleme recâștigarea titlului de cancelar. Al 4-lea sãu mandat se preconizeazã a fi sprijinit de o nouã majoritate, de centru-dreapta (creștin-democraţi și liberali). Da, vom asista la revenirea liberalilor în Parlamentul Germaniei, cu un scor suficient de mare pentru a ajuta la formarea noii coaliţii la putere. Chiar dacã Martin Schulz a reîmprospãtat SPD-ul, electoratul german e dificil de convins, iar cel mai probabil Stânga va intra în opoziţie dupã alegerile din 24 septembrie 2017.
Pentru a înţelege aceste mișcãri politice m-am adresat experţilor politici din Berlin. „Nu se schimbã liderul ţãrii pe timp de crizã. Dar este o crizã atipicã în Germania. Economia merge bine, iar șomajul e la cifre decente, lumea o duce bine aici. Existã însã crizele din jurul Germaniei care coaguleazã naţia germanã în jurul actualului cancelar. Putin, Erdogan, Trump, dar și viitorul UE împing Germania în a alege experienţa politicã în locul neprevãzutului”, concluziona analistul politic german.
Se așteaptã multe de la UE în Germania, iar alegerile recente din Franţa dau speranţe pentru o accelerare a procesului de integrare europeanã. Tot pe acest palier, este de interes discursul intitulat Starea Uniunii Europene al președintelui Juncker de miercuri, 13 septembrie 2017.
Dan LUCA este Senior Director la EURACTIV Bruxelles şi profesor asociat la SNSPA Bucureşti.