Cine mai crede în Europa temelor mărunte?

Articol de Dan Luca

Ultimele trei sãptãmâni mi le-am petrecut între 4 capitale europene: Bruxelles, Paris, Berlin şi Bucureşti. Cadrul general s-a schimbat mult în Uniunea Europeana, atât din cauza crizei imigranţilor, dar mai ales din cauza atacurilor teroriste de la Paris. Temele mari dominã spaţiul public european şi puţin, tot mai puţin, abordãm temele politicilor sectoriale, atât de dragi experţilor în afaceri europene.

Mulţi spun că de fapt Bruxelles-ul este doar locul dezbaterilor tehnice, al „micilor bătălii”. Peste 75% din legislaţia aplicată în ţările membre îşi are originea la Bruxelles. Această legislaţie nu priveşte în mod necesar securitatea naţională, politica externă, apărarea („marile bătălii”). Are a face mai degrabă cu consumatorul şi cu pieţele, cu calitatea aerului, cu apa, cu mâncarea. Uniunea Europeană nu înseamnă aşadar doar „temele mari” ale politicii externe. Bruxelles este locul de desfăşurare a unei laborioase activităţi tehnice, prin care aleşi şi funcţionari naţionali sau europeni încearcă fără „glorie mediatică” să contribuie prin legislaţie şi politici la ameliorarea vieţii noastre şi a familiilor noastre. Dar mai avem timp acum de astfel de dezbateri? Mai are cineva rãbdare de interacţii despre Europa „temelor mãrunte”?

Bruxelles-ul trăiește cu armata în stradã. Cartierul bruxellez Molenbeek-ul a intrat în atenţia mass media mondiale. Trec zilnic prin Molenbeek în drum spre locul de munca din piaţa Schuman. Nu pot sã spun cã îmi este fricã, dar când se lasã seara e recomandabil sã nu intri pe strãzi lãturalnice în aceastã zonã.

Ca un paradox, Parisul este plin de viaţã, fãrã absolut nicio perturbaţie din cauza evenimentelor recente. E o plãcere sã discuţi politici europene cu organizaţiile naţionale de reprezentare a sectorului agricol sau a celor din industria cosmeticelor. Capitala Franţei trece cu brio un examen matur, 140 de şefi de state sunt în aceastã perioadã în capitala luminii pentru a participa la COP21.

Berlinezii par şi ei absorbiţi de rutina zilnicã. E de apreciat cooperarea franco-germanã şi în domeniul cercetãrii aplicate, iar evenimentul la care am participat confirmã aceastã afirmaţie. “Which convergence for the euro area?”, a fost întrebarea la care au încercat sã rãspundã experţi precum Pascal Lamy sau Iain Begg, în cadrul conferinţei organizate de douã prestigionase think tank-uri: Jacques Delors Institute şi Bertelsmann Stiftung.


 

Dr. Dan LUCA este Senior Director la EurActiv Bruxelles şi cadru didactic asociat la SNSPA.

About the Author

Dan Luca

Dan Luca este Senior Director la EURACTIV Bruxelles şi profesor asociat la SNSPA Bucureşti.