România și Grupul Conservatorilor şi Reformiștilor din Parlamentul European

Articol de Dan Luca

În urma alegerilor europene din 2014, Grupul Conservatorilor şi Reformiștilor (ECG Group) a devenit al treilea grup ca mãrime în Parlamentul European, în faţa liberalilor lui Guy Verhofstadt sau a Verzilor europeni. Pânã acum câteva luni ECG Group era cunoscut ca fiind „grupul europarlamentar al premierului britanic David Cameron”, dar câștigarea alegerilor prezidenţiale din Polonia de cãtre eurodeputatul Andrzej Duda și mai recenta victorie a Dreptate și Justitie (PiS) în alegerile legislative poloneze au dat consistenţã europeanã sporitã grupului. România nu a rãmas neafectatã de aceste mișcãri și recent un eurodeputat român a decis să facã parte din acest grup politic, Monica Macovei transferându-se de câteva zile de la PPE.

Nu este prima „migraţie” a unui eurodeputat român în actuala legislaturã. Laurenţiu Rebega și-a surpins chiar și colegii de partid, când acum câteva luni a pus umãrul la reînfiinţarea unui Grup politic de extremă dreaptă în Parlamentul European, numit acum Europa Națiunilor și a Libertății. 

În urma acestor schimbãri, cei 32 de eurodeputaţi români fac parte acum din urmatoarele grupuri politice: Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților (15), Grupul Partidului Popular European (12), Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (3), Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (1) și Europa Națiunilor și a Libertății (1).


Dr. Dan LUCA este Senior Director la EurActiv Bruxelles şi cadru didactic asociat la SNSPA.

 

 

About the Author

Dan Luca

Dan Luca este Senior Director la EURACTIV Bruxelles şi profesor asociat la SNSPA Bucureşti.