România. Context european

Articol de Dan Luca

Pe 30 martie 2016, am încheiat un proiect gigant, acela de a publica și lansa o carte scrisã în ultimii 5 ani. Am intitulat-o simbolic „Bruxelles european. Context românesc”, inspiraţia titlului fiind mesajul general al blogului meu www.casaeuropei.blogspot.ro.

Am realizat un exerciţiu publicistic, dar şi managerial, de a publica într-o carte ideile mele despre Uniunea Europeană contemporană. Este o culegere care cuprinde 6 capitole, urmărind teme de actualitate precum: Piaţa forţei de muncă și afacerile din Bruxelles-ul european, Eficienţa României în Uniunea Europeană, Tehnicile de comunicare UE, Europa cetăţenilor, Educaţia europeană şi Diaspora românească.

Fiecare capitol conţine materiale trecute deja prin sita relevanţei editoriale, fiind publicate în perioada 2011-2015 în cotidiene, reviste sau portaluri româneşti de prestigiu precum: Foreign Policy România, Ziarul Financiar, Adevărul, România Liberă, Gândul, Dilema Veche, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Capital, Cadran Politic, Cariere, PR România, HotNews, EurActiv, Calea Europeană, Convorbiri Europene, Occidentul Românesc şi Făclia. Pentru a da mai multă însemnătate celor prezentate, dar şi pentru a păstra „parfumul de epocă”, am publicat în această carte varianta originală a articolelor.

Evenimentul de lansare a fost împletit cu prezentãri din partea masterandelor SNSPA. Credeţi-mã, vine o generaţie care dorește sã înţeleagã tainele politicilor sectoriale europeane.

coperta1-carte

Combin activitatea academicã cu cea de expert în afaceri europene, fiind de peste 20 de ani implicat în cercetãri legate de comunicarea UE, dar și despre dezvoltãrile relaţiei UE-România. La nivelul societãţii apare stigmatizarea lucrãrilor academice care nu se reflectã în practica de zi cu zi, iar pe de altã parte avem multe iniţiative politice (sau pe anumite politici sectoriale) care nu sunt precedate de studii de impact.

Activitatea academicã pe care o derulez de câţiva ani în cadrul SNSPA, implicã – pe lângã cursurile prezentate – şi coordonarea lucrãrilor de dizertaţie pentru materanzii de la cursul de Media europeană și sfera publică.

Coordonând în prezent 6 teze despre politicile sectoriale europene, federaţiile europene implicate în respectivul sector şi proiecţiile acestora pe sistemul românesc, am venit cu o inovaţie. Într-un eveniment public, organizat de cãtre Center for EU Communication Studies, cele 6 masterande au prezentat primele rezultate ale cercetãrii în domenii de mare interes (Sãnãtate – Ştefania DIACONU, Agriculturã – Ştefana VERIA, Transporturi – Anda GAVRILĂ, Energie – Ianula GIOGA, IT – Andra ȚUGMEANU, Sectorul financiar – Andreea TĂNĂSESCU).

Iar pentru ca dezbaterea sã fie plinã de sens, la eveniment au participat atât invitaţi din mediul academic sau instituţii româneşti, cât şi cei din sectorul privat românesc implicat în dezvoltãrile legislaţiei europene. Prin acest procedeu tindem sã avem cercetari academice ancorate în realitate, utile dezvoltãrilor viitoare, mai ales în prisma pregãtirii Preşedenţie României a UE din 2019.

Prezentarea studentelor se poate accesa acum la adresa – PPT conferinta – 6 masterande.


Dr. Dan LUCA este Senior Director la EurActiv Bruxelles şi cadru didactic asociat la SNSPA.

About the Author

Dan Luca

Dan Luca este Senior Director la EURACTIV Bruxelles şi profesor asociat la SNSPA Bucureşti.