de Dan LUCA
După rezultatul alegerilor din Marea Britanie, se pare că fratele liderului partidului laburist, David Miliband, „a ieşit la încălzire” pentru a prelua frânele laburiştilor britanici. „Au fost cinci ani pierduţi pentru laburişti”, precizau experţii de la Bruxelles. E clar cã David Miliband nu se va mai implica în Partidul Socialiştilor Europeni, posibilitate discutată înaintea scrutinului de joia trecută. Stânga britanică are nevoie de el mai mult decât are Uniunea Europeană.
David Cameron insistă în continuare pe renegocierea relaţiei ţării sale cu Uniunea Europeană, în ciuda demonstraţiilor civile care au izbucnit la Londra. Angela Merkel l-a felicitat pe premierul în exerciţiu pentru rezultatul alegerilor, însă legat de intenţia sa de a deschide negocieri în vederea statutului pe care îl are Marea Britanie cu Bruxelles-ul, preşedintele francez, Hollande declara recent că sunt chestiuni stabilite de Tratatele de bază ale UE, care nu pot să fie modificate.
Cred că este momentul pentru ca la nivelul UE să fie declanşată o dezbatere despre viitorul Uniunii Europene. S-a evitat o astfel de dezbatere după alegerile europene din mai 2014, dar momentul o cere. Acum însă trebuie sa discutam amplu, nu doar despre ce concesii se pot face sau nu britanicilor pentru a rămâne în Uniune, ci despre ce proiect putem propune realist Ucrainei, despre Turcia, despre Balcani, despre o uniune a cetăţenilor, nu una a coaliţiei „politicieni-birocraţi europeni”.
Cine dă semnalul de plecare pentru o astfel de dezbatere? Juncker? Merkel? Alţii?
Dan LUCA este Directorul Institutului EurActiv din Bruxelles şi cadru didactic asociat la SNSPA.