De ce sunt pro-europeni britanicii din Bruxelles?

Articol de Dan Luca

Referendumul Marii Britanii de apartenenţa la UE (sau mai bine spus – de non-apartenenţa) prinde contur, chiar dacă nu avem încă o dată clară când cetăţenii britanici sunt chemaţi la urne. Președintele Donald Tusk  e în prima linie a discuţiilor cu premierul David Cameron, iar Summit-ul liderilor UE din 18-19 februarie 2016 va avea ca punct principal situaţia în acest dosar.

Unii britanici sunt satisfăcuţi cu UE, mai ales cei care lucrează în Bruxelles-ul european. Şi sunt câteva mii… Dacã este să analizăm situaţia funcţionarilor britanici din instituţiile europene, este o întrebare de bun simţ: își vor putea păstra jobul de funcţionarii europeni dacă ţara lor nu va face parte din UE? Nu prea cred, fiindcă aceasta este o cerinţă obligatorie. Nu există nici posibilitatea schimbării nationalităţii pentru acești funcţionari europeni, chiar dacă au locuit în Belgia mai mult de 5 ani. Cei care lucrează în instituţii europene au un statut special, de expaţi, fără să plătească cotizaţii sociale în Belgia, deci un posibil dosar de naturalizare nu ţine. În plus funcţionarii britanici au intrat pe „cota naţionalã”, britanică, deci nu se poate să intri britanic și să ieși belgian din Comisia Europeană.

Asa cum ziceam, în Bruxelles-ul european, în sectorul non-instituţional, lucrează și alte câteva mii de britanici. Dacă Marea Britanie iese din Uniune, aceștia vor putea în continuare lucra în Bruxelles (nu cred că Belgia va activa rapid un blocaj al dreptului de muncă pentru britanici), dar vor deveni precum americanii, canadienii sau australienii. Toţi aceștia sunt atrași de un pol politic mondial, cu joburi tentante financiar, dar fără să aibă pârghii către decidenţii politici europeni (eurodeputaţi, comisar european, decizii în Consiliu etc). Unii britanici, repet doar din sistemul privat, intenţionează să devină belgieni. Mai ales ca unii trăiesc în Belgia de ani buni, copiii lor merg la școli belgiene, dispun de proprietăţi în Belgia.  

Deci următoarele luni sunt privite cu un deosebit interes de britanicii din Bruxelles, majoritatea pro-europeni, unii foarte…


Dr. Dan LUCA este Senior Director la EurActiv Bruxelles şi cadru didactic asociat la SNSPA.

About the Author

Dan Luca

Dan Luca este Senior Director la EURACTIV Bruxelles şi profesor asociat la SNSPA Bucureşti.