Cum recunoaștem conținutul înșelător din mediul online? Resurse și intervenții inovative

Articol de Flavia Durach

 

Conținuturile false sau manipulatoare nu au fost niciodată mai răspândite ca astăzi. Internetul, noile media și social media, alături de mesageria instant sunt canale și mijloace de comunicare prin care este facilitată răspândirea știrilor înșelătoare și dezinformarea. Acest fenomen fragilizează democrația, scade încrederea în autorități și accentuează polarizarea politică și socială. Mai mult decât atât, dezinformarea poate avea efecte negative asupra sănătății publice, situația actuală generată de pandemia de COVID-19 fiind un exemplu în acest sens.

Proiectul „Technology-driven resilience for countering anti NATO disinformation” implementat de Asociația Eurocomunicare, desfășurat cu sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO, își propune să ofere un set de instrumente pentru înțelegerea anatomiei conținutului înșelător din mediul online, astfel încât să crească reziliența online a publicului și abilitățile de a identifica știrile false și manipulatoare.

Activitățile proiectului sunt concepute pentru a dezvolta abilitățile digitale ale tinerilor, pentru a-i ajuta să înțeleagă ecosistemul media digital și să recunoască formele de manifestare ale dezinformării online. În acest sens, a fost proiectat și implementat un set inovator de intervenții, instrumente digitale și materiale educaționale, reunite sub conceptul „Dezinformarea sub lupă”.

1. Fake news challenge

Fake news challenge este o provocare adresată studenților de la trei facultăți specializate în științele comunicării și jurnalism, de a identifica și combate conținutul înșelător sau fals cu care se pot întâlni în mediul online. Pe baza unui brief, echipele și-au prezentat soluțiile și au fost jurizate într-un eveniment online, transmis live pe pagina de Facebook, pe 17 decembrie 2020.

Participanții, inclusiv cele trei echipe câștigătoare, au primit provocarea cu mult entuziasm și și-au exprimat intenția de a lua parte și la edițiile viitoare.

2. Handbook-ul „Dezinformarea sub lupă. Ghid pentru înțelegerea conținutului înșelător”

Un ghid practic pentru înțelegerea conținutul înșelător din mediul online, pornind de la strategia NATO de combatere a dezinformării. Recomandările ghidului pot fi puse în practică de către orice utilizator al platformelor sociale, sau pot fi folosite de către specialiștii în educație pentru designul intervențiilor de educație media pentru tineri, sau de către orice persoană care luptă în activitățile zilnice cu știrile false și dezinformarea online.

„Dezinformarea sub lupă. Ghid pentru înțelegerea conținutului înșelător” poate fi descărcat de aici.

3. Video educațional „Dezinformarea sub lupă. Cum putem identifica informațiile înșelătoare și crește reziliența la dezinformare?”

Sfaturi de la specialiști privind modul în care putem evalua credibilitatea surselor de informații, într-un format dinamic și ușor de urmărit. Videoclipul, parte a seriei de materiale de educație media, ilustrează pașii necesari pentru identificarea surselor și informațiilor înșelătoare. Recomandările sale sunt utile pentru tinerii utilizatori ai platformelor digitale, dar pot fi utile și în activitățile de educație media întreprinse de specialiștii în educație, sau reprezentanților mass media și organizațiilor non-guvernamentale.

Vă invităm să urmăriți pagina de YouTube a proiectului.

4. Podcasturile tematice „Dezinformarea sub lupă. Platformele digitale și democrația”

Au fost publicate două podcast-uri tematice „Dezinformarea sub lupă”, cu experți de top în domeniu, care au împărtășit publicului din experiența profesională pe marginea unor subiecte precum: abordarea NATO de combatere a dezinformării, rolul noilor tehnologii în amplificarea conținutului fals și înșelător în spațiul online, contribuția boților și algoritmilor în viralizarea dezinformării. În cadrul podcastului s-a discutat, de asemenea, despre cum distingem între formele de conținut manipulator din spațiul online și despre cum ne putem proteja.

Primul podcast poate fi urmărit aici. Interlocutori: Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO și Radu Tudor, realizator și moderator TV, editorialist și colaborator radio.

Al doilea podcast poate fi urmărit aici. Interlocutori: Radu Magdin, analist, CEO Smartlink Communications și Flavia Durach, expert în studiul dezinformării online în cadrul Asociației Eurocomunicare.

Proiectul urmărește creșterea nivelului de conștientizare a publicului larg cu privire la formele de manifestare și diseminare a știrilor false și dezinformării în mediul online. De aceea, toate persoanele interesate să se protejeze de acest fenomen cu consecințe negative asupra democrației sunt invitate să acceseze setul inovator de intervenții, instrumente digitale și materiale educaționale, reunite sub conceptul „Dezinformarea sub lupă”.

About the Author